Spaghetti bolognese

SPAGHETTI BOLOGNESE
  • Data publikacji: 10.01.2019
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Ilość porcji: 2

Składniki

  • 5 ml oleju roślinnego,
  • 50 g pokrojonej w plasterki cebuli,
  • 50 g pokrojonego w kosteczkę mixu papryk,
  • 100 g pokrojonych w ćwiartki pieczarek,
  • 50 g drobno pokrojonego selera,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 30 g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 100 g pokrojonych w kosteczkę pomidorów,
  • 100 ml bulionu,
  • 10 g żółtego sera niskobiałkowego,
  • 300 ml wody,
  • 90 g makaronu do spaghetti niskobiałkowego.

Sposób przygotowania

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej.
  2. Dodaj dynię, cebulę, paprykę, pieczarki, seler, czosnek, pomidorki koktajlowe i przecier pomidorowy i smaż 5 minut aż warzywa się zarumienią.
  3. Wymieszaj z bazylią i oregano i smaż minutę.
  4. Dodaj pomidory i bulion i duś. Niech danie się dusi na małym ogniu około 10 minut.
  5. Jednocześnie w garnku zagotuj wodę na makaron i ugotuj go z instrukcją podaną na opakowaniu.
  6. Makaron podziel na 2 porcje, podaj z sosem bolognese i startym żółtym serem niskobiałkowym.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.