Węgierskie leczo z boczniakami

leczo z boczniakami na obiad
  • Data publikacji: 15.04.2021
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 2 porcje

  • 200 ml pomidorów z puszki,
  • 50 g papryki czerwonej,
  • 50 g papryki żółtej,
  • 50 g cebuli,
  • 40 ml oleju,
  • 40 g boczniaków,
  • 20 g cukru,
  • 10 g koncentratu pomidorowego,
  • 5 g czosnku,
  • 2 g papryki słodkiej,
  • 2 g soli,
  • 2 g papryki wędzonej,
  • 1 g papryki ostrej,
  • 1 g pieprzu.

Sposób przygotowania

Paprykę pokroić w duże kawałki. Boczniaki poszarpać na małe paski, cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, koncentrat i wymieszać. Dodać paprykę i boczniaki, całość przesmażyć. Dodać paprykę ostrą, słodką i wędzoną. Dodać pomidory z puszki i wymieszać. Dusić 20 minut oraz doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w całości (2 porcje)  w proponowanej 1 porcji
Energia (kcal) 558,95 279,47
Białko (g) 5,88 2,94
Fenyloalanina (mg) 234,15 117,07

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.