Krem z pieczarek

zupa krem z pieczarek
  • Data publikacji: 09.12.2021
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 cebula,
  • 300g pieczarek,
  • olej roślinny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 nieduża marchewka,
  • kilka suszonych podgrzybków,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

Suszone grzyby zalać szklaną wody. Pokroić cebulę w półksiężyce i pieczarki na pół. W garnku rozgrzać odrobinę oleju roślinnego, wrzucić cebulę i pieczarki. Smażyć około 6 minut, od czasu od czasu mieszając. Czosnek posiekać, ziemniaki i marchewkę obrać. Pokroić w kostkę. Dodać czosnek do garnka z pieczarkami, podsmażyć chwilę, a następnie dodać ziemniaki, marchew oraz namoczone, suszone grzyby. Krótko wymieszać i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Doprawić gałką, solą i pieprzem, a następnie zblendować na krem. Można udekorować natką pietruszki.

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.