Zapiekane portobello z salsą paprykową
- Data publikacji: 17.02.2022
- 5 min
Farsz - składniki
- 15 g oliwy z oliwek
- 60 g cebuli
- 50 g czerwonej papryki
- 50 g zielonej papryki
- 50 g żółtej papryki
- 50g cukinii
- 350 g pieczarek
- 200 g pomidora
- 75 g sera feta white vegan
- 15 g oliwek zielonych, marynowanych
- 2 listki świeżej pietruszki
- sól, pieprz, oregano
Salsa paprykowa - składniki
- 180 g marynowanej papryko na słodko
- 120 g cebuli czerwonej
- 100 g ogórka konserwowego
- 15 g korzenia pietruszki
- 15 g szczypiorku
- 400 g pomidora
- sól, pieprz czarny do smaku, wg uznania
- 40 g oliwy z oliwek
Farsz - sposób przygotowania
Rozgrzej oliwę na patelni. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Przesmaż najpierw cebulę, dodaj paprykę i cukinię - przesmaż. Do całości dodaj pomidory i wymieszaj. Następnie dodaj oliwki, dopraw i wystudź. Powstałym farszem nadziej pieczarki, a na wierzch pokrusz ser feta PKU. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni i piecz ok. 15 minut. Posyp pietruszką i skrop oliwą z oliwek.
Salsa - sposób przygotowania
Wszystkie składniki posiekaj na drobną kostkę. Dodaj oliwę z oliwek i odrobinę zalewy ze słoika po papryce. Dopraw do smaku.