Zapiekane portobello z salsą paprykową

zapiekane portobello przepis
  • Data publikacji: 17.02.2022
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

 Farsz - składniki

  • 15 g oliwy z oliwek
  • 60 g cebuli
  • 50 g czerwonej papryki
  • 50 g zielonej papryki
  • 50 g żółtej papryki
  • 50g cukinii
  • 350 g pieczarek
  • 200 g pomidora
  • 75 g sera feta white vegan
  • 15 g oliwek zielonych, marynowanych
  • 2 listki świeżej pietruszki
  • sól, pieprz, oregano

Salsa paprykowa - składniki

  • 180 g marynowanej papryko na słodko
  • 120 g cebuli czerwonej
  • 100 g ogórka konserwowego
  • 15 g korzenia pietruszki
  • 15 g szczypiorku
  • 400 g pomidora
  • sól, pieprz czarny do smaku, wg uznania
  • 40 g oliwy z oliwek

Farsz - sposób przygotowania

Rozgrzej oliwę na patelni. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Przesmaż najpierw cebulę, dodaj paprykę i cukinię - przesmaż. Do całości dodaj pomidory i wymieszaj. Następnie dodaj oliwki, dopraw i wystudź. Powstałym farszem nadziej pieczarki, a na wierzch pokrusz ser feta PKU. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni i piecz ok. 15 minut. Posyp pietruszką i skrop oliwą z oliwek.

Salsa - sposób przygotowania

Wszystkie składniki posiekaj na drobną kostkę. Dodaj oliwę z oliwek i odrobinę zalewy ze słoika po papryce. Dopraw do smaku.

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.