Zupa dyniowa z salsą mango

przepis na zupę dyniową
  • Data publikacji: 20.10.2022
  • 10 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na zupę

  • 1 kg dyni,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 łyżka masła lub oliwy,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • 700 ml bulionu jarzynowego,
  • 400 ml mleka kokosowego.

Salsa mango

  • 1 dojrzałe mango,
  • 1 papryczka peperoni,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 2 łyżeczki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry.

Przygotowanie

Umyj dynię, następnie pokrój ją na kawałki, łyżką usuń nasiona, a skórkę obierz obieraczką do warzyw. Miąższ pokrój w kostkę.

Do garnka wrzuć pokrojoną cebulę i smaż na oliwie i maśle (ok. 5 minut co chwilę mieszając). Dodaj czosnek, starty imbir oraz dynię, dopraw solą i smaż, co chwilę mieszając. Wsyp kurkumę i ostrą paprykę, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.

Wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut do miękkości dyni. Zupę zmiksuj na gładkie puree, dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zmiksuj.

Podawaj z salsą mango: mango obierz i pokrój w małą kosteczkę, dodaj drobno posiekaną ostrą papryczkę bez pestek, skrop sokiem z limonki, syropem klonowym i oliwą. Wymieszaj z posiekaną kolendrą i gotowe!

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.