Zupa z cukinii

przepis na zupę z cukinii
  • Data publikacji: 12.08.2022
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
  • 1 łyżka mąki niskobiałkowej
  • 2 - 3 łyżki jogurtu kokosowego
  • sól morska i świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie

Cukinię ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać ziemniaki, a następnie cukinię i smażyć przez ok. 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykrywką przez 5 minut. Dodać resztę bulionu i gotować, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę niskobiałkową wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia. Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy. Wymieszać z zupą, następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem i posypać pozostałą miętą.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.