Ciasto z rodzynkami

przepis na ciasto z rodzynkami
  • Data publikacji: 03.12.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 400 g mąki n/b PKU,
  • 150 g wody,
  • 100 g ProZero*,
  • 65 g cukru pudru,
  • 30 g rodzynek suszonych,
  • 25 g masła extra 82% tł.,
  • 20 g drożdży świeżych prasowanych,
  • 10 g babki płesznik,
  • 15 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 5 g cukru waniliowego,
  • 4 g proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania

W ciepłym ProZero wymieszać babkę płesznik, drożdże i cukier puder. Odstawić na 10 minut. Do miski dodać mąkę n/b PKU, roztopione mało extra, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość wymieszać. Dodać do całości w misce drożdże z ProZero i dokładnie wymieszać dodając ciepłej wody. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od boków ścianki miski. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Przygotować foremkę do ciasta. Nałożyć do foremki ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180ºC przez ok. 60 min. Dla podniesienia wartości odżywczych na porcję ciasta można położyć łyżeczkę ubitej śmietany 36% tł. oraz starty batonik VitaBite**.

Wartość odżywcza

 
Ciasto z rodzynkami
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Mąka niskobiałkowa PKU
400
263,6
0,6
26,5
Woda
150
ProZero
100
Cukier puder
65
Rodzynki suszone
30
Mało extra 82%
25
Drożdże świeże prasowane
20
Babka plesznik (łupiny)
10
Olej rzepakowy
15
Cukier waniliowy
5
Proszek do pieczenia
4
Suma
824

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.