Colesław z żurawiną
- Data publikacji: 10.01.2019
- 5 min
Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na 6 - 8 porcji
- ½ kapusty,
- ¼ łyżeczki cukru trzcinowego,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 cebula, mała,
- 1 marchewka,
- ½ pęczka szczypiorku,
- ¼ szklanki żurawiny,
- sól i czarny pieprz,
- 3 łyżki majonezu.
Przygotowanie
- Kapustę posiekać, głąb kapusty zetrzeć na tarce. Włożyć do dużej miski, dodać sól oraz cukier i przez minutę mocno pougniatać rękami.
- W międzyczasie cebulę pokroić w ćwierć okręgi, marchewkę zetrzeć na tarce, a szczypiorek posiekać.
- Do kapusty dodać odrobinę majonezu oraz pokrojone warzywa wraz z żurawiną i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porady
Jeśli używacie późnej kapusty to kapustę zalejcie wodą z 1 łyżką cukru i 1 łyżką soli – pozostawcie tak przynajmniej na 30 minut, a potem odcedźcie i postępujcie dalej zgodnie z przepisem.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Kapusta |
|
|
|
|
Cukier trzcinowy |
|
|||
Cebula |
|
|||
Marchewka |
|
|||
Szczypiorek |
|
|||
Żurawina suszona |
|
|||
Sól* |
|
|||
Pieprz* |
|
|||
Majonez |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!