Colesław z żurawiną

colesław i żurawina
  • Data publikacji: 10.01.2019
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Czas przygotowania: do 45 minut

Składniki na 6 - 8 porcji

  • ½ kapusty,
  • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 cebula, mała,
  • 1 marchewka,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • ¼ szklanki żurawiny,
  • sól i czarny pieprz,
  • 3 łyżki majonezu.

Przygotowanie

  1. Kapustę posiekać, głąb kapusty zetrzeć na tarce. Włożyć do dużej miski, dodać sól oraz cukier i przez minutę mocno pougniatać rękami.
  2. W międzyczasie cebulę pokroić w ćwierć okręgi, marchewkę zetrzeć na tarce, a szczypiorek posiekać.
  3. Do kapusty dodać odrobinę majonezu oraz pokrojone warzywa wraz z żurawiną i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Jeśli używacie późnej kapusty to kapustę zalejcie wodą z 1 łyżką cukru i 1 łyżką soli – pozostawcie tak przynajmniej na 30 minut, a potem odcedźcie i postępujcie dalej zgodnie z przepisem.

Wartość odżywcza

*do smaku
Colesław z żurawiną
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Kapusta
750
97,2
1,6
67,2
Cukier trzcinowy
1
Cebula
1
Marchewka
80
Szczypiorek
45
Żurawina suszona
10
Sól*
40
Pieprz*
 
Majonez
75
Suma
1002

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.