Kisiel marchewkowy

Kisiel marchewkowy
  • Data publikacji: 21.01.2019
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na 2 - 4 porcje:

  • 1 szklanka soku marchewkowego,
  • ½ szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
  • 1 – 2 łyżeczki syropu z agawy,
  • ¼ łyżeczki imbiru,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. W niedużej szklance połączyć wodę, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Do niedużego rondelka dodać wszystkie pozostałe składniki i stopniowo podgrzewać na małym ogniu delikatnie mieszając.
  2. Kiedy zawartość rondelka będzie bliska wrzeniu zmniejszyć ogień i przygotować trzepaczkę. Stopniowo wlewać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie i soku cały czas dokładnie mieszając do momentu, aż kisiel nie zgęstnieje odpowiednio.
  3. Podawać gorący z dodatkową skórką pomarańczową lub szczyptą cynamonu na wierzchu.

Wartość odżywcza:

 
Kisiel marchewkowy
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
sok marchewkowy
250
84,2
1,1
47,4
sok pomarańczowy
125
skórka z pomarańczy
9
syrop z agawy
16
imbir
1
cynamon
1
mąka ziemniaczana
50
woda
20
sok z cytryny
12
Suma
484

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.