Tapioka z kokosem

tapioka z kokosem przepis pku
  • Data publikacji: 01.07.2019
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • Tapioka drobna 100g,
  • Mleko kokosowe 0,5 l,
  • Cukier 100g,
  • Topinambur 100g,
  • Liście kafiru.

Przygotowanie

Tapiokę gotujemy w lekko osłodzonej wodzie w stosunku 1 do 5 tapioka/woda do momentu aż stanie się miękka i przezroczysta. Ugotowaną tapiokę cedzimy na sicie i przelewamy zimną wodą. Mleko kokosowe słodzimy, dodajemy liście kafiru zagotowujemy. Studzimy mleko kokosowe i zalewamy nim ugotowane perełki tapioki. Topinambur obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do wody z lodem.
Tapiokę kokosową podajemy z sorbetem z gruszek, chrupiącymi plasterkami topinamburu i sokiem pomarańczowym.

Wartość odżywcza

 
Tapioka z kokosem
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Tapioka drobna
100
338,3
2,7
125,3
Mleko kokosowe
500
Cukier
100
Topinambur 
100
Kefir (liście)
 
Suma
800

Smacznego! 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.