Włoska zupa minestrone

zupa włoska minestrone
  • Data publikacji: 24.10.2019
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średni seler naciowy,
  • ½ pora,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • szklanka wybranego makaronu PKU,
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

Drobno posiekany ząbek czosnku podsmaż na oliwie w dużym garnku przez około 2-3 minuty. Drobno pokrój warzywa: marchewkę, seler naciowy i pora. Dodaj do garnka razem z przecierem pomidorowym i bulionem warzywnym. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 15 minut. Dodaj makaron, wymieszaj dokładnie. Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Podaj na stół.

Wartość odżywcza

*do smaku
Włoska zupa minestrone
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Czosnek
5
28,2
0,5
18,6
Oliwa z oliwek
5
Marchew
45
Seler naciowy
200
Por
50
Przecier pomidorowy
15
Bulion warzywny
1000
Makaron PKU
60
Pietruszka liście
6
sól*
 
pieprz*
 
Suma
1386

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.