Jadłospis PKU dzień 4

menu zgodne z dietą pku
  • Data publikacji: 07.06.2022
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Śniadanie

Sałatka z tortillą niskobiałkową

Składniki

  • mieszanka sałat
  • kilka plastrów arbuza
  • opakowanie borówek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • tortille niskobiałkowe
  • szczypta ziół prowansalskich

Pesto bazyliowe

  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

Sałatę umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz. Pokroić pozostałe składniki z wyjątkiem borówek. Polać wszystko oliwą z oliwek, doprawić szczyptą ziół oraz sokiem z cytryny. Składniki na bazyliowe pesto zblendować, następnie posmarować tortille. Zapiec w opiekaczu lub elektrycznym grillu.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 1 160,10 290,02
Białko (g) 10,22 2,55
Fenyloalanina (mg) 434,00 108,50

 

Obiad

Makaron ze szpinakiem i papryką

Składniki

  • kilka garści ulubionego makaronu PKU
  • 2 szklanki mrożonego szpinaku
  • papryka
  • marchewka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • sól, pieprz

Wykonanie

Makaron ugotować. Paprykę i marchewkę pokroić i podsmażyć na oleju, po chwili dodać paprykę wędzoną. Dodać szpinak i doprawić solą i pieprzem. Połączyć z makaronem.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 648,48 129,76
Białko (g) 13,08 2,61
Fenyloalanina (mg) 720,40 144,08

 

Kolacja

Leczo z boczniakami

Składniki

  • cebula
  • 250 g boczniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić do rozgrzanego rondla z olejem i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojone w paski boczniaki. Smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Wrzucić pokrojone pomidory. Wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać przecier i kilka łyżek wody. Wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem – 10 minut. Doprawić przyprawami. Podawać z niskobiałkowym ryżem.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 960,86 192,17
Białko (g) 19,10 3,82
Fenyloalanina (mg) 793,60 158,72

 

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.